Skulpture

POT “ZGODBA O KLOPEH IN LJUDEH”
SPREHOD v okviru mednarodne prireditve “Urbani sprehodi – Jane’s walk 2018”

Maribor, staro metno jedro in bližnja okolica, sobota, 5. maj (veliki traven) 2018, 10.3012.30

Približno 25 sprehajalcev se nas je udeležilo 3,6 km dolgega izobraževalno-družabnega sprehoda z ogledom desetih umetniško oblikovanih klopi, ki so bile v Mariboru postavljene v okviru neprofitnega projekta “Zgodba o klopeh in ljudeh”.

Na krožni poti, ki je vodila od Židovskega trga do Vodnega stolpa na Lentu, so vodje sprehoda iz projektne skupine “Zgodba o klopeh in ljudeh” predstavili ‘zgodbe’ posameznih klopi. Na nekaterih od njih so udeleženci/-ke naredili skupinske fotografije, poklepetali o tem in onem … ter sprehod zaključili z druženjem (ob pijači) na Lentu oz. v Poštni ulici.

Urbani sprehod je bil izveden kljub občasnemu pršenju dežja. Glede na to, da je pot potekala delno tudi po prometnih ulicah in trgih, se je je vsak udeležil na lastno odgovornost!

Zemljevid s traso opravljene poti je na ogled na tej povezavi.

Podrobnejše informacije o opravljenem sprehodu so v nadaljevanju.

Sprehod je bil namenjen ogledu unikatnih, umetniško oblikovanih klopi v historičnem predelu Maribora, ki so bile v zadnjih treh letih postavljene v okviru neprofitnega, civilnodružbenega kulturnega projekta “Zgodba o klopeh in ljudeh”. Projekt je namenjen dvigu kakovosti bivanja in kulturno-umetniške podobe mariborskega urbanega prostora ter večji socialni povezanosti občanov. Avtorji in avtorice so klopi oblikovali tako, da so idejno izhajali iz zgodbe oz. teme, povezane s prostorom, kjer stoji posamezna klop. Člani projektne skupine Liljana Jarh (vodja projekta), Jože Kos Grabar, Matjaž Ješovnik in Zora A. Jurič so udeležence popeljali na ogled klopi, ki stojijo (zaporedoma) na Židovskem trgu, pred zgradbo “Večera”, Andragoškim zavodom Maribor, v Mestnem parku, pred Evangeličansko cerkvijo, na Slomškovem trgu, pred Univerzitetno knjižnico, pred Lutkovnim gledališčem in pred Sodnim ter Vodnim stolpom na Lentu. Ob vsaki klopi so vodje sprehoda predstavili njeno ‘zgodbo’. Na sprehod so bili povabljeni tudi avtorji klopi. Opisani sta bili tudi umetniško oblikovani klopi pred OŠ Prežihovega Voranca in v Študentskem naselju, kamor sicer pot (tokrat) ni vodila. Ob vsaki od obiskanih klopi je bilo predvideno skupinsko fotografiranje udeležencev. Ob koncu sprehoda smo se nekateri zadržali še na družabnem pomenku ob pijači na Lentu oz. v Poštni ulici.